zdjecie-ujiUji  (czyt. Udżi) to taka polska owsianka, podawana przedszkolakom i dzieciom w pierwszych klasach szkoły podstawowej (właściwie w całej Afryce Wschodniej) jako posiłek w przerwie między zajęciami. Można ją także zamówić w godzinach rannych (mniej więcej do 10 rano) w każdej restauracji lub barze.

Składniki (na cztery porcje):

1 szklanki mączki kukurydzianej

lub

 ½ szklanki mąki z prosa

¼ szklanki mąki z sorgo

¼ szklanki mączki kukurydzianej

½ szklanki mleka z sokiem z cytryny z cukrem lub miodem do smaku

1 łyżka margaryny lub masła do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj do maki ½ szklanki wody, wymieszaj dokładnie uzyskując jednolitą masę. Przegotuj pozostałe 5 ½ szklanki wody
  2. Dodaj masę do gotującej się wody, stale mieszając
  3. Zmniejsz ogień, nie przestając mieszać i gotuj przez około 30 minut
  4. Dodaj mleko i masło/margarynę do smaku. Zagotuj wszystko
  5. Zdejmij masę z ognia, dodaj cukier lub miód do smaku
  6. Przed podaniem dodaj sok z cytryny

Podawaj ciepłe uji w małych miseczkach lub kubkach, smacznego!