Na samą myśl o greckiej kuchni uśmiecham się szeroko. W sekundę przenoszę się myślami do kolorowych portów pachnących świeżymi rybami, małych tawern prowadzonych przez rodziny i do kotów ocierających się o łydki z nadzieją, że uda im się wyprosić jakiś smaczny kąsek.

Warto wyjść z hotelu

Grecka kuchnia jest jedną z moich ulubionych. Uważam, że ten kraj jest wymarzonym kierunkiem dla wszystkich, którzy lubią w czasie urlopu poznać prawdziwy klimat odwiedzanych miejsc. Kuchnia grecka jest zdrowa, prosta, pyszna i opiera się na dobrej jakości składnikach. Warto wyjść z hotelu, ominąć lokale dedykowane turystom i znaleźć te, w których czas się zatrzymał – mężczyźni grają w karty, piją mocną kawę i oglądają razem telewizję. Właściciel osobiście przyjmuje zamówienie, opowiada o tym, co rekomenduje danego dnia. Przysiada się do stolika i pyta o wrażenia z jego kraju. Po skończonym posiłku przynosi kawałek domowego ciasta lub słodkiej nalewki zrobionej przez żonę i dziękuje za wspólnie spędzony wieczór.

Grecka kuchnia restauracja

Grecka kuchnia restauracja

Przystawki

Najwięcej greckich przysmaków miałam okazję spróbować w czasie pobytu na położonych na Morzu Jońskim wyspach Korfu i Lefkada. Unikałam popularnych miejscowości, zwiedzałam samochodem, zatrzymując się w restauracjach, o których nie było mowy w popularnych przewodnikach. To był strzał w dziesiątkę!

Grecka kuchnia tzatziki

Grecka kuchnia tzatziki

Czego warto spróbować będąc w Grecji? Czym grecka kuchnia zachwyca najbardziej? Z moją towarzyszką podróży mamy bardzo odmienne gusta, ale przystawki (mezédes) zamawiałyśmy wspólnie. Do naszych ulubionych należały: grecka sałata z pomidorami, ogórkami, papryką, cebulą i twardym serem feta (horiatiki); gęsty jogurt z ogórkiem i czosnkiem (tzatziki); świeży chleb z pastą z pieczonych bakłażanów (melitzanosalata), papryki lub słodkie pomidory faszerowane ryżem (gemista). Ponadto  marynowane fioletowe oliwki kalamata, rożki z cienkiego ciasta filo nadziewane serem  (tiropitakia) oraz miniaturowe gołąbki z ryżem i ziołami zawijane w liście winogrom (dolmadakia).

Grecka kuchnia dolmadakia

Grecka kuchnia dolmadakia

 A co na danie główne?

Koleżanka zwykle próbowała jagnięciny, baraniny i wołowiny przyrządzanych na wiele sposobów. Czasem grillowanych, innym razem w formie warzywnego gulaszu (stifado) lub szaszłyków (souvlaki).

Grecka kuchnia souvlaki

Grecka kuchnia souvlaki

Smakowała jej także mousaka – zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem oraz świetnie doprawione klopsiki (kefkadakia). Jedną z najtańszych i najpowszechniejszych mięsnych propozycji jest gyros. To cienkie kawałki pieczonego mięsa (drób lub baranina) ze świeżymi warzywami zawinięte w cienki chlebek pita. Ja preferuję ryby – grillowane, smażone lub pieczone w folii z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i cytryny. W Grecji można bez problemu spróbować również ośmiornic (z grilla, marynowanych lub duszonych) oraz kalmarów (smażonych w panierce, grillowanych lub faszerowanych ryżem albo serem feta). W wielu regionach Grecji dostępne są również potrawy na bazie fasoli, ciecierzycy i soczewicy. Do tego obowiązkowo kieliszek lokalnego wina (mnie od pierwszej chwili urzekła żywiczna retsina), imbirowego piwa lub czegoś mocniejszego.

Grecka kuchnia owoce morza

Grecka kuchnia owoce morza

Wakacje w Grecji są okazją do spróbowania lekkich, apetycznych dań, a już sama wizyta w tradycyjnym lokalu sprawia, że spędzony tam czas na długo pozostanie w pamięci.

Autor: Agnieszka Kuczyńska

Jeśli ten artykuł wprowadził Was w nastrój do wspominania, to zapraszamy gorąco na HolidayCheck – możecie tam zamieścić zdjęcia z podróży, opinie o hotelu i restauracjach, w których mieliście okazję jeść. Nie pozwólcie, aby te wspomnienia wyblakły! 🙂